Jadłospis
Mamo, tato, dlaczego zdrowo jem?
„Bo gdy zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
„Bo gdy zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca,
orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia)
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS LETNI
…..PONIEDZIAŁEK
Śniadanie: bułka wielozbożowa z masłem, sałata, szynka, pomidor, kawa zbożowa. (Nr 1, 7)
Obiad: zupa-krem z zielonego groszku z grzankami, ziemniaki, jajko na parze, mizeria, kompot wieloowocowy. (Nr 1, 3, 7, 9)
Podwieczorek: jagody w galaretce z bitą śmietaną, chrupki kukurydziane, herbata ziołowa.
(Nr 1, 7)
…..WTOREK
Śniadanie: zupa mleczna z pszenicą prażoną z miodem, rogal z masłem, herbata malinowa. (Nr 1, 7)
Obiad: kapuśniak z młodej kapusty, kasza gryczana, bitki wieprzowe duszone z marchewką brokuł z masłem, kompot wieloowocowy, woda z cytryną. (Nr 1, 7, 9)
Podwieczorek: ciastka owsiane, sok marchewkowo-jabłkowy (wyrób przedszkolny). (Nr 1, 3, 7)
…..ŚRODA
Śniadanie: bułka grahamka z masłem, pasta twarogowo-rybna, ogórek, pomidor, herbata
z cytryną. (Nr 1, 4, 7)
Obiad: zupa botwinka z jajkiem, ziemniaki, kuleczki drobiowe w sosie pieczarkowym, warzywne rozmaitości (brokuł, kalafior, marchew), kompot wieloowocowy. (Nr 3, 7, 9)
Podwieczorek: kanapka letnia (pomidor, ogórek,rzodkiewka, sałata) dzieci same komponują kanapki, kawa zbożowa (Nr 1, 7)
…..CZWARTEK
Śniadanie: owsianka na mleku z rodzynkami i sezamem, obwarzanka z masłem i miodem, herbata miętowa. (Nr 1, 7)
Obiad: rosół z makaronem, kopytka, filet z kurczaka w panierce, surówka z młodej kapusty
i jabłek, kompot wieloowocowy, woda z miętą. (Nr 1, 3, 9)
Podwieczorek: sałatka owocowa, talarki ryżowe, herbata ziołowa. (Nr 1, 7)
…..PIĄTEK
Śniadanie: pieczywo razowe z masłem, ser biały, pomidor, szczypiorek, sałata, herbata
z miodem. (Nr 1, 7)
Obiad: zupa szczawiowa z ziemniakami, ryż brązowy, ryba po grecku, kompot wieloowocowy (Nr 3, 4, 9)
Podwieczorek: budyń śmietankowy z kulkami. (Nr 1, 3, 7)
Codziennie podawana jest woda mineralna niegazowana
ŻYCZYMY DZIECIOM SMACZNEGO!