JABŁUSZKA I ZAPASY NA ZIMĘ
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
Głównym składnikiem naszych dzisiejszych mini warsztatów kulinarnych była oczywiście KAPUSTA. Poznaliśmy ją wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieliśmy się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? My JABŁUSZKA JUŻ TO WIEMY !
- Najpierw poszatkuj kapustę. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy.
- Dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy i wymieszaj) ( my dodaliśmy jeszcze startą marchewkę.
- Następnie kapustę wrzuć do przygotowanego w tym celu słoika lub glinianego garnka.
- Ugnieć dokładnie kapustę tak, aż puści sok.
Tak przygotowany garnek z kapustą umieściliśmy w naszym kąciku, gdzie będziemy mogli obserwować proces fermentacji, a za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.
JABŁUSZKA
Małgorzata Mendaluk