Kontakt

tel: 34 351 14 06, e-mail: 6@przedszkolalubliniec.pl, 42-700 Lubliniec ul. Droniowicka 27

Dyniowy konkurs zakończony ;)

Opublikowane przez przedszkole6 w dniu

Serdecznie dziękuję rodzince

z grupy 2,3- 3 – latki:

  • Moniki Wilk
  • Miłoszka Psiuk
  • Franusia Zoń
  • Oliwerka Mrożek
  • Oleczka Włodarczyk

z grupy 3- 4 – latki:

  • Michałkowi Bondzia
  • Boryskowi Jurek
  • Agatki Michałowska
  • Emilki Sekulska
  • Emilki Ginter
  • Magdalenki Monkos
  • Majeczki Wilk

z grupy 4-5- latki

  • Antosia Zawadka
  • Zosi Klimas

z grupy 5-latki

  • Majeczki Wróbel
  • Paulinki Witek
  • Szymonka Sikora
  • Alicji Górecka

z grupy 5-6- latki

  • Wiktorka Malitowskiego
  • Poli Piaseckiej
  • Nataki Parulskiej
  • Kacperkowi Dubas
  • Helenki Wasser
  • Amelki Dudek

za udział w „Dyniowym konkursie”.

Różnorodność i pomysłowość widoczna w przyniesionych dyniach jest zachwycająca.
Mam nadzieję, że wykonanie prac konkursowych było dla Państwa
okazją do fantastycznej zabawy z dziećmi
oraz miłym spędzeniem wolnego czasu.
Każda praca została nagrodzona
dyniowym ciasteczkiem dla całej rodzinki.

Bardzo dziękuję i jeszcze raz gratuluję pomysłowości.

                                                                                                                         Renata Rokosa

A może wspólnie z dziećmi przygotujemy zupę dyniową? 

Oto przepis:

Składniki:

  • 3/4 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ½ cm korzenia świeżego imbiru
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami
  • 4-5 łyżek stołowych  ryżu pełnoziarnistego (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista,  dodaj starty na drobnej tarce imbir, następnie sól i ok. 1 l wody, Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami, następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę, Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i wypłukany ryż.

 

Przejdź do treści Przejdź do menu