Aktualności z kuchcikowa!!!

Opublikowane przez przedszkole6 w dniu

 KOLOROWE CIASTECZKA HERBATNIKOWE

Składniki:
2 opakowania herbatników
1 kostka masła
1 ugotowany budyń
cukier puder
posypka kolorowa do ciast, wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Herbatniki rozkruszamy w misce
Przygotowujemy budyniowy krem:
1 masło ucieramy dodając ok. 3 łyżek cukru pudru, po utarciu masła powoli  dodajemy
ugotowany budyń. Ucieramy aż do powstania jednolitego kremu.
Herbatniki mieszamy z masą budyniową. Formujemy kulki i obtaczamy we wiórkach kokosowych lub posypce.

PASTA Z SERA TWAROGOWEGO         

Składniki:
0,5 kg. twarogu
1 zielony ogórek
koperek
3 łyżki kwaśnej śmietany|
przyprawy: sól, pieprz do smaku

 Przygotowanie:
Twaróg  mieszamy z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, dodajemy koperek, śmietanę oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.

PASTA JAJECZNA

Składniki:
5 ugotowanych jajek
15 dkg. żółtego sera
szczypiorek
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane jajka rozdrabniamy widelcem, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.  Wszystko razem mieszamy.

 BAŁWANKI Z MLEKA W PROSZKU

Składniki:
0,5 paczki mleka w proszku
1 kostka masła
5 łyżek cukru pudru
wafle
ozdoby dekoracyjne: cukierki do posypywania.

Przygotowanie:
Mleko w proszku połączyć z kostką masła i cukrem pudrem. Uformować kuleczki i nakładać na waflę posmarowaną dżemem.

MUSZLE NADZIEWANE SAŁATKĄ

Składniki:
paczka makaronu dużych muszli
por
czerwona papryka
kukurydza
rzodkiewka
kiszony ogórek 3 szt.
3 jajka
szynka
koper
majonez

Przygotowanie:
Wszystkie składniki pokroić we kostkę, dodać majonez oraz przyprawy: pieprz, sól. Następnie nadziewać sałatką ugotowane muszle z makaronu.

SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO

Składniki:
2 paczki ryżu preparowanego
1 puszka masy krówkowej
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać. Uformować kulki i włożyć do lodówki na około 30 min.

CIASTECZKA RYŻOWE

Składniki:
paczka kleiku ryżowego
kostka margaryny
3 jajka
¾ szklanki cukru
6 łyżeczek kokosu
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub powidła.

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, z którego formować kulki. Troszkę je spłaszczyć i robić w nich głębokie dziurki a następnie układać na wysmarowanej blasze. Piec w temp ok. 200 stopni ok. 15 min ,aż zrobią się złociste. Po upieczeniu do jeszcze ciepłych ciasteczek nakładać łyżeczką dżem lub powidła.

ROGALIKI  DROŻDŻOWE

 Składniki:
szklanka gęstej śmietany
kostka margaryny
2 jajka
3 łyżki cukru
50 dkg. mąki
cukier waniliowy
1 kostka drożdży
szklanka mleka

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy  2 płaskie łyżki mąki oraz mleko. Zaczyn  mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Jajka ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę a następnie dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, śmietanę,  przesianą mąkę oraz stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie luźne ciasto , a następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy nadając ciastu kształt koła, które dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy płaską łyżeczkę dżemu, odrobinę ją rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

SMACZNEGO!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przejdź do treści Przejdź do menu