Dyniowy konkurs zakończony ;)
Serdecznie dziękuję rodzince
z grupy 2,3- 3 – latki:
- Moniki Wilk
- Miłoszka Psiuk
- Franusia Zoń
- Oliwerka Mrożek
- Oleczka Włodarczyk
z grupy 3- 4 – latki:
- Michałkowi Bondzia
- Boryskowi Jurek
- Agatki Michałowska
- Emilki Sekulska
- Emilki Ginter
- Magdalenki Monkos
- Majeczki Wilk
z grupy 4-5- latki
- Antosia Zawadka
- Zosi Klimas
z grupy 5-latki
- Majeczki Wróbel
- Paulinki Witek
- Szymonka Sikora
- Alicji Górecka
z grupy 5-6- latki
- Wiktorka Malitowskiego
- Poli Piaseckiej
- Nataki Parulskiej
- Kacperkowi Dubas
- Helenki Wasser
- Amelki Dudek
za udział w „Dyniowym konkursie”.
Różnorodność i pomysłowość widoczna w przyniesionych dyniach jest zachwycająca.
Mam nadzieję, że wykonanie prac konkursowych było dla Państwa
okazją do fantastycznej zabawy z dziećmi
oraz miłym spędzeniem wolnego czasu.
Każda praca została nagrodzona
dyniowym ciasteczkiem dla całej rodzinki.
Bardzo dziękuję i jeszcze raz gratuluję pomysłowości.
Renata Rokosa
A może wspólnie z dziećmi przygotujemy zupę dyniową?
Oto przepis:
Składniki:
- 3/4 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ½ cm korzenia świeżego imbiru
- 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
- pół łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki razem z łodygami
- 4-5 łyżek stołowych ryżu pełnoziarnistego (opcjonalnie)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, następnie sól i ok. 1 l wody, Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami, następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę, Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojoną w grubą kostkę i wypłukany ryż.