Mamo, tato, dlaczego zdrowo jem?
„Bo gdy zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

Jadłospis przygotowany na podstawie danych Instytutu Żywności i Żywienia

   Dzień

tygodnia/ data

 Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 Zamiennik do diet

Poniedziałek

 

pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g),

ser żółty(15g), kiełbasa sucha krakowska(10g)

ogórek zielony(10g), pomidor(8g), sałata(6g),

herbata z cytryną(200ml),banan(70g),

żurek z ziemniakami(250ml),

kartacze z mięsem(290g),

kapusta kiszona gotowana(90g) kompot wieloowocowy(200ml),

rogal(50g) z masłem(6g),

miodem(6g) / dżemem((6g),

kakao(200ml),

 

mleko owsiane, serek roślinny,

Alergeny   1,3,4,7 ,9

Wtorek

 

 

zupa mleczna z płatkami ryżowymi(200ml),

bułka(50g) z masłem(6g),

szynka drobiowa(10g), salami(6g), pomidor(8g), oliwki(6g), rukola (4g),

herbata(200ml), arbuz(70g),

zupa szpinakowa z ziemniakami(220ml),

pieczeń w sosie własnym(90g),

kasza jęczmienna(150g),

sałatka z ogórka kiszonego(90g),

kompot wieloowocowy(200ml),

budyń(90ml),

gruszka(90g),

herbata owocowa(200ml),

 

mleko owsiane, serek roślinny,

 

Alergeny   1,3,4,7 ,9

Środa

 

pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g),

parówki na gorąco(90g), ketchup(5g),

jajko gotowane(6g), kiełki (8g), rzodkiewka(8g),

herbata ziołowa(200ml), jabłko(70g),

krem z selera z grzankami(250ml),

kotlet schabowy(90g),

ziemniaki(150g),

mizeria (90g)

kompot wieloowocowy(200ml),

ciasto śliwkowe(90g)

(własny wyrób),

bawarka(200ml),

mleko owsiane, serek roślinny,

Alergeny   1,3,4,7 ,9

Czwartek

 

zupa mleczna z płatkami jaglanymi(200g),

kajzerka(50g) z masłem(6g),

pasztet pieczony(10g), pomidor(8g),

ogórek kiszony(10g), rzodkiewka(8g),

herbata z cytryną(200ml), melon(70ml),

zupa z fasolki szparagowej(250ml),

spaghetti z sosem mięsno warzywnym(250g)

kompot wieloowocowy(200ml),

koktail wiśniowy(100ml)

(wyrób własny),

ciastka z dynią(20g),

herbata owocowa(200ml),

 

mleko owsiane, serek roślinny,

 

Alergeny   1,3,4,7 ,9

Piątek

 

pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g),

jajecznica ze szczypiorkiem(10g), serek topiony(8g), ogórek(8g),pomidor(8g), sałata(5g), papryka(5g), herbata z cytryną(200ml), nektarynka(70g),

lane ciasto na rosole(220ml),

ryba po grecku(300g),

ziemniaki(150g),

kompot wieloowocowy(200ml),

warzywa do chrupania

(ogórek  zielony(10g), marchew (10g),

papryka(10g), rzodkiew biała(10g),)

z dipem jogurtowym herbata owocowa(200ml),

mleko owsiane, serek roślinny,

 

Alergeny   1,3,4,7 ,9

Na życzenie dzieci woda do picia.              Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.

 ŻYCZYMY DZIECIOM SMACZNEGO!

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

Alergeny zostały oznaczone numeramiWykaz alergenów znajduje się poniżej.

1 – zboża zawierające gluten

2 – skorupiaki i produkty pochodne

3 – jaja i produkty pochodne

4 – ryby i produkty pochodne

5 – orzeszki ziemne (arachidowe)

6 – soja i produkty pochodne

7 – mleko i produkty pochodne

8 – orzechy

9 – seler i produkty pochodne

10 – gorczyca i produkty pochodne

11 – nasiona sezamu i produkty pochodne

12 – dwutlenek siarki

13 – łubin

14 – mięczaki

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła:

pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.