Mamo, tato, dlaczego zdrowo jem?
„Bo gdy zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
Jadłospis przygotowany na podstawie danych Instytutu Żywności i Żywienia
|
Dzień tygodnia/ data |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Zamiennik do diet |
|
Poniedziałek
|
pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g), ser żółty(15g), kiełbasa sucha krakowska(10g) ogórek zielony(10g), pomidor(8g), sałata(6g), herbata z cytryną(200ml),banan(70g), |
żurek z ziemniakami(250ml), kartacze z mięsem(290g), kapusta kiszona gotowana(90g) kompot wieloowocowy(200ml), |
rogal(50g) z masłem(6g), miodem(6g) / dżemem((6g), kakao(200ml),
|
mleko owsiane, serek roślinny, |
|
Alergeny 1,3,4,7 ,9 |
||||
|
Wtorek
|
zupa mleczna z płatkami ryżowymi(200ml), bułka(50g) z masłem(6g), szynka drobiowa(10g), salami(6g), pomidor(8g), oliwki(6g), rukola (4g), herbata(200ml), arbuz(70g), |
zupa szpinakowa z ziemniakami(220ml), pieczeń w sosie własnym(90g), kasza jęczmienna(150g), sałatka z ogórka kiszonego(90g), kompot wieloowocowy(200ml), |
budyń(90ml), gruszka(90g), herbata owocowa(200ml),
|
mleko owsiane, serek roślinny,
|
|
Alergeny 1,3,4,7 ,9 |
||||
|
Środa
|
pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g), parówki na gorąco(90g), ketchup(5g), jajko gotowane(6g), kiełki (8g), rzodkiewka(8g), herbata ziołowa(200ml), jabłko(70g), |
krem z selera z grzankami(250ml), kotlet schabowy(90g), ziemniaki(150g), mizeria (90g) kompot wieloowocowy(200ml), |
ciasto śliwkowe(90g) (własny wyrób), bawarka(200ml), |
mleko owsiane, serek roślinny, |
|
Alergeny 1,3,4,7 ,9 |
||||
|
Czwartek
|
zupa mleczna z płatkami jaglanymi(200g), kajzerka(50g) z masłem(6g), pasztet pieczony(10g), pomidor(8g), ogórek kiszony(10g), rzodkiewka(8g), herbata z cytryną(200ml), melon(70ml), |
zupa z fasolki szparagowej(250ml), spaghetti z sosem mięsno warzywnym(250g) kompot wieloowocowy(200ml), |
koktail wiśniowy(100ml) (wyrób własny), ciastka z dynią(20g), herbata owocowa(200ml),
|
mleko owsiane, serek roślinny,
|
|
Alergeny 1,3,4,7 ,9 |
||||
|
Piątek
|
pieczywo pszenno-żytnie(50g) z masłem(6g), jajecznica ze szczypiorkiem(10g), serek topiony(8g), ogórek(8g),pomidor(8g), sałata(5g), papryka(5g), herbata z cytryną(200ml), nektarynka(70g), |
lane ciasto na rosole(220ml), ryba po grecku(300g), ziemniaki(150g), kompot wieloowocowy(200ml), |
warzywa do chrupania (ogórek zielony(10g), marchew (10g), papryka(10g), rzodkiew biała(10g),) z dipem jogurtowym herbata owocowa(200ml), |
mleko owsiane, serek roślinny,
|
|
Alergeny 1,3,4,7 ,9 |
||||
Na życzenie dzieci woda do picia. Przedszkole zastrzega sobie prawo do zmian w jadłospisie.
ŻYCZYMY DZIECIOM SMACZNEGO!
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
Alergeny zostały oznaczone numerami. Wykaz alergenów znajduje się poniżej.
|
1 – zboża zawierające gluten |
|
2 – skorupiaki i produkty pochodne |
|
3 – jaja i produkty pochodne |
|
4 – ryby i produkty pochodne |
|
5 – orzeszki ziemne (arachidowe) |
|
6 – soja i produkty pochodne |
|
7 – mleko i produkty pochodne |
|
8 – orzechy |
|
9 – seler i produkty pochodne |
|
10 – gorczyca i produkty pochodne |
|
11 – nasiona sezamu i produkty pochodne |
|
12 – dwutlenek siarki |
|
13 – łubin |
|
14 – mięczaki |
|
|
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa; mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są między innymi następujące przyprawy i zioła:
pieprz ziołowy, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka słodka i ostra, lubczyk, jałowiec, melisa, mięta, cynamon, sól morska i jodowana.
