Kontakt

tel: 34 351 14 06, e-mail: 6@przedszkolalubliniec.pl, 42-700 Lubliniec ul. Droniowicka 27

JABŁUSZKA I ZAPASY NA ZIMĘ

Opublikowane przez przedszkole6 w dniu

Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.

Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!

Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

Głównym składnikiem naszych dzisiejszych mini warsztatów kulinarnych była oczywiście KAPUSTA. Poznaliśmy ją wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieliśmy się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? My JABŁUSZKA JUŻ TO WIEMY !

  • Najpierw poszatkuj kapustę. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy.
  • Dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy i wymieszaj) ( my dodaliśmy jeszcze startą marchewkę.
  • Następnie kapustę wrzuć do przygotowanego w tym celu słoika lub glinianego garnka.
  • Ugnieć dokładnie kapustę tak, aż puści sok.

Tak przygotowany garnek z kapustą umieściliśmy w naszym kąciku, gdzie będziemy mogli obserwować proces fermentacji, a za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.

JABŁUSZKA

Małgorzata Mendaluk

Przejdź do treści Przejdź do menu